İletişim Bilgileri     Arama

Malezya ve Malezya'daki İslâmî Hareketler

  • Anasayfa
  • Malezya ve Malezya'daki İslâmî Hareketler
Malezya ve Malezya'daki İslâmî Hareketler

Malezya ve Malezya'daki İslâmî Hareketler

Güneydoğu Asya denince akla gelen ilk ülkelerden biri olan Malezya, iki büyük kara parçasından; yarımada Malezya'sı ve ada Malezya'sından müteşekkildir. Tayland'la kara bağlantısı bulunan yarımada Malezya'sına ‘Batı Malezya', büyük bir bölümü Endonezya hâkimiyetinde bulunan Borneo Adası'nın kuzeyindeki topraklardan ibaret olan ada Malezya'sına ise ‘Doğu Malezya' denilmektedir. Malezya, toplamda 329.847 km2 yüzölçümüne sahiptir.

2018 yılı itibari ile 32.412.000 nüfusa sahip olan Malezya'da halkın yarısından fazlasını Malaylar teşkil etmektedir. Malezya'da diğer büyük etnik çoğunluğu ise sırasıyla Çinliler ve Hintler oluşturmaktadır. Malezya'da ‘Malay olmak Müslüman olmakla özdeşleşmiştir' bununla beraber Çinliler ve Hintlerden de Müslümanlara rastlanmaktadır. Malezya'da Müslümanlar Sünni'dir ve Şafii mezhebine mensuptur. Yine ülkede Hristiyanlık ve Budizm yaygın olan dinler arasındadır. Malezya Anayasası'nın 3. Maddesi'nde “Devletin resmi dini İslam'dır” ibaresi bulunmakla beraber diğer topluluklara da dini hayatlarını şekillendirme noktasında özerklik tanınmıştır.

Federal bir devlet olan Malezya, 13 eyalet ve 3 federal bölgeden oluşmaktadır. Bu eyaletlerin 11'i Batı Malezya'da, 2'si Doğu Malezya'da bulunmaktadır. Federal bölgeler, Kuala Lumpur, Putra Jaya ve Labuan'dır. Eyaletleri ise şunlardır: Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Pahang, Terengganu, Perak, Kelantan, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Sarawak ve Sabah. Malezya'daki eyaletlerin 9'u sultanlar tarafından, diğer 4'ü eyalet valileri tarafından idare edilmektedir. Malezya “parlamenter monarşi” ile yönetilmektedir. Malezya kralı ise sultanların kendi aralarında yaptığı oylama ile beş yıllığına seçilir. Krallık yapmış olan kişilerin tekrar seçilmesi mümkün değildir. Malezya'da krallara “Agong” ismi verilmektedir ve Malezya'nın şu anki kralı Şubat(2019) ayının başında göreve getirilen Kral Abdullah'tır.  Malezya parlamentosu ise iki kamaradan, senato (70 üyeli) ve temsilciler meclisinden (180 üyeli) oluşmaktadır. Yine federal bir devlet olmanın gereği olarak her eyaletin kendi anayasası, senatosu ve meclisi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Malezya'da kralların yetkileri semboliktir, etkin güç hükümetlerdir. Malezya'da hükümetlerin, din, dil ve etnik farklılıklardan ötürü koalisyonlar şeklinde olduğunu da belirtmek gerekir. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur olmakla birlikte ülkenin idari merkezi Putra Jaya'dır. Başkent ve idari merkezin farklı olmasının sebebi Kuala Lumpur'da devlet dairelerinin dağınık bir şekilde yer alması ve giderek artan trafik yoğunluğu sonrası 1990'lı yıllarda hükümetin idari merkez için ayrı küçük bir bölge oluşturma isteğidir.